Полският президент Анджей Дуда се срещна с държавния глава Румен Радев

...
Полският президент Анджей Дуда се срещна с държавния глава Румен Радев
Коментари Харесай

Полският президент Анджей Дуда се срещна с президента Радев

Полският президент Анджей Дуда се срещна с държавния глава Румен Радев на „ Дондуков “ 2.

„ С Полша сме единни за подсилване на източния фланг на НАТО ". Това съобщи президентът Румен Радев в изказване след диалога му с полския си сътрудник Анджей Дуда, който е на посещаване в София по покана на Радев. 

„ Единни сме в нашата оценка за тази неприемлива и братоубийствена война, както и в нашия взаимен апел за неотложно преустановяване на войната и реализиране на помирение. Пред очите ни се срутва градената с десетилетие сигурност в Европа. Войната в Украйна предизвиква освен опустошения, освен премеждия, тя е опасност за интернационалната сигурност и ред ”, добави Радев.

Посещението на полския президент е в разгара на дипломатическите старания за намиране на излаз от войната, а рисковете пред страните от Източна Европа поради военния спор бяха във фокуса на диалозите сред двамата президенти.

„ Ако ние не предприемем незабавни, неотложни ограничения, рискуваме да загробим нашата военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите задължения и да компрометираме самия план за придобиване на F-16, тъй като няма да има кой да лети на тях и кой да ги обслужва. Формирането на национални бойни групи е единствено част от тези старания. Това обаче не анулира огромната отговорност пред нас, за която съм напомнял пред неедно българско  правителство – да градим и да развиваме личен защитителен потенциал ", съобщи Радев.

Радев благодари на Дуда за готовността му неотложно експертни екипи да окажат подпомагане за поправяне и обслужване на МиГ-29. 

Позициите на Полша и България във връзка с войната в Украйна обаче са разнообразни: поляците към този момент предложиха своите МиГ-29 в помощ на украинската войска, само че Пентагонът ги отхвърли поради риска от разширение на спора. За разлика от България, Полша изпраща безвъзмездна военна помощ на Украйна.

Радев от своя страна упорства защитата на въздушното пространство на България да става единствено посредством български самолети с български екипажи.

Няколко дни по-рано двамата президенти разискаха в телефонен диалог произлизащите от войната в Украйна опасности пред нашия район и милионите хора, търсещи избавление от спора.

Тогава те изразиха обща позиция, че възходящият брой на бежанците от войната в Украйна изисква непрекъснат разговор и съгласуване на напъните на страните от Източна Европа за справяне с миграционния напън в района.

Почти 2 милиона души към този момент са потърсили леговище в Полша от началото на военните дейности, десетки хиляди други украински жители са на територията на прилежащите страни. Затова страните от Източна Европа чакат своевременна интернационална поддръжка за подхванатите старания за тяхното настаняване,  обезпечаване с храна и лекарства, обучение - това мнение показаха по време на телефонния си диалог Радев и Дуда.

В събота. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР